Telefonszám

+36/302116952

Email

gudmonerika@gmail.com

Nyitvatartás

Aktuálisan változó

Ünnepi mákos süti

Ezt a mákos sütit eleinte éveken keresztül csak karácsonykor sütöttem, majd elkészült egy-egy nagyobb családi ünnepségre is. Most a keresztlányom kérésére írom le a receptet, és hogy fotót is tudjak mellékelni, el is készítettem. Hiszen a mai nap is lehet ünnep, ha ünnepivé tesszük J

A mák jó hatással van a női szervezetre, mert az apró, fekete magocskákban bőven van  kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, de tartalmaz még C-vitamint, foszfort és E-vitamint is. 

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor vagy egyéb édesítő
  • 6 db tanyasi tojás
  • 15 dkg vaj
  • 0.5 cs. sütőpor

Krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 5 ek. tejföl
  • 2 ek. cukor vagy más édesítő
  • 2 cs. vaníliás cukor (vagy inkább ennek megfelelő mennyiségű házi vaníliás cukor)

Süti tetejére: porcukor

Így készül:

A lisztet összekeverem a sütőporral és a darált mákkal, majd hozzáadom az olvasztott vajat és a tojások sárgájával elkevert cukrot.

A tojások fehérjét felverem kemény habbá, majd ezt is hozzákeverem a tésztához.

Kivajazott, lisztezett tepsibe öntöm a tésztát és közepes hőfokon kb. 40 percig sütöm, de inkább érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy megsült-e.

A krém rendkívül egyszerűen készül: csupán  minden hozzávalót összekeverek.

A megsült és kihűlt tésztát vízszintesen félbe vágom, majd az alsó lapot megkenem a fehér krémmel és befedem a másik lappal.

A tömör mákos tésztát remekül finomítja a lágy, fehér krém. Érdemes egy éjszakát hűtőben tartani, és csak másnap szeletelni. Tetejére porcukrot hintek, és kockákra vágva kínálom.