Telefonszám

+36/302116952

Email

gudmonerika@gmail.com

Nyitvatartás

Aktuálisan változó


Hozzávalók:

  • 20 dkg köles
  • 10 dkg tönkölyliszt
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 4 db tanyasi tojás
  • 0,3 dl olaj
  • 10 dkg cukor vagy más édesítő
  • 2 db közepes alma (nagylyukú reszelőn reszelve)
  • 2 db közepes répa (nagylyukú reszelőn reszelve)
  • aszalt gyümölcsök (maszola, aszalt szilva, vörös áfonya stb.)
  • fahéj, szegfűszeg, gyömbér esetleg mézeskalács fűszerkeverék 

A süti csupán annyi előkészületet igényel, hogy a kölest puhára kell főzni, de ez is nagyon gyorsan megy,mert  hamar puhul. A köles gluténmentes gabona, kiváló vitamin és ásványi anyag forrás. Bőven tartalmaz B-vitamint, kalciumot, magnéziumot. Magas rosttartalmú, könnyen emészthető.

Először egy nagy tálban  kikeverem a tojásokat a cukorral, majd hozzáadom a sütőporos lisztet, olajat, reszelt répát, almát, szárított gyümölcsöket, végül a főtt kölest. Az aszalt gyümölcsök közül bátran lehet szórni a tésztához mazsolát, szilvát, vörös áfonyát… mindent, amit szeretünk. A fűszerek közül is választhatunk többfélét, jól passzol ide a fahéj, szegfűszeg, gyömbér. Ha egyetlen hintéssel szeretnénk megoldani az ízesítést, akkor válasszuk a mézeskalács fűszerkeveréket.

A tésztát vajazott, lisztezett tepsibe öntöm, majd közepes lángon megsütöm és csak akkor szeleteltem, amikor már kihűlt.

Remek olyan napokra, amikor tudjuk, hogy kevés idő van az étkezésre, mert nagyon tápláló, laktató. Gyerekek uzsonnás dobozába is kiváló. 

Ha nem fogy el, másnap is nagyon puha.