Telefonszám

+36/302116952

Email

gudmonerika@gmail.com

Nyitvatartás

Aktuálisan változó

A novella egy megtörtént eset alapján íródott, amelyet nemrégiben hallottam. A személyek kilétét és a körülményeket némiképp megváltoztattam, valamint kiegészítettem derülátó gondolataimmal. A novella végén azért azt is elárulom majd, hogy a valóságban hová kanyarodtak az események.

NEM KELL MINDIG HATOST DOBNI

Az eső szemerkélt, a szél pedig haragosan süvített. A lány sietve haladt a fényesre koptatott macskaköveken. Hiába volt tükörsima és síkos az út, ő nem lassított, késésben volt. Esernyőjét a szél erősen cibálta és többször ki is fordította, de a lány egy ügyes mozdulattal mindig visszaállította éppen úgy, ahogyan az egyensúlyát is, amikor megbillent a csúszós járdán. A kapunál határozott mozdulattal fogta meg és nyomta le a kilincset, majd elszánt, gyors léptekkel szaladt fel az első emeletre. Már vártak rá.

– Elnézést kérek, késett a buszom. – mentegetőzött köszönés után a lány.

– Jöjjön csak és foglaljon helyet! – hangzott tompán, kissé unottan a válasz az ajtóval szembeni asztal felől, mely mögött egy öltönyös férfi ült mosoly nélkül. Őt látva a lány is veszített magabiztosságából. Kissé idegesen levette kabátját, majd kezében gyűrögetve azt, leült az asztal szabad oldalára helyezett székre. Hátát kiegyenesítette, lábait szorosan összezárta és megigazította gallérját.

– Krupié állásunkra jelentkezett. Feltennék önnek néhány kérdést. – kezdte összeráncolt homlokkal a középkorú férfi.

– Dolgozott már kaszinóban?

– Nem, sajnos még soha, de egyszer már jártam egy ilyen helyen. Igaz, csak kísérőként – válaszolta a lány.

– Tehát nincs gyakorlata. Játéktermünkbe számos országból érkeznek külföldi vendégek. Beszél ön angolul, németül esetleg franciául? – faggatta tovább egykedvűen a lányt.

– Sajnos csak magyarul tudok, de szívesen kommunikálok és nagyon gyorsan tanulok – hangzott a felelet kicsit már halkabban.

– Ismeri a rulett és a póker szabályait? -érdeklődött tovább az állásadó

.- Nem, igazság szerint még sohasem játszottam ilyesmit, de gyerekkoromban sokat römiztem a testvéreimmel. Mindig én voltam az osztó. – vallotta be a lány, de ezt már olyan csendesen, hogy szinte ő is alig hallotta saját válaszát. Ebben a pillanatban legszívesebben azt kívánta volna, hogy a vele szemben ülő se értse a feleletét, de a férfi arcáról leolvasott döbbenet egyértelművé tette: hallotta hiányosságát.

– Tudja mi az a blackjack vagy a royalflös?- kérdezte egyre türelmetlenebbül a lánytól.

– Sajnos nem, nem tudom mit jelentenek ezek szavak.

– Értem. Akkor most hadd összegezzem, amit eddig megtudtam önről. Tehát még soha nem dolgozott kaszinóban, nem beszél nyelveket, nem ismeri a játékokat, amelyeket vezetnie kellene majd. Ráadásul elkésett a találkozónkról, legalább tíz percet vártam önre. – mondta kissé mérgesen a férfi, majd kis szünet után így folytatta:- Mondhatnám, hogy semmi esélye az állás megszerzésére, de őszintén szólva ez az arcátlan felkészületlenség már kíváncsivá tesz. Mondja csak, mégis miért jelentkezett az interjúra, miközben ön is tudja, hogy mennyire esélytelen, hiszen egyetlen kritériumnak sem felel meg? – szegezte kérdését a lánynak, aki fiatal kora, tapasztalatlansága és a helyzet kínossága ellenére is igyekezett tartania magát.

– Kérem, nagy szükségem lenne erre az állásra. – kezdte most már újra elszántsággal a hangjában a lány. – Az igaz, hogy a rulettet és a pókert nem ismerem, de azt megtapasztaltam az utóbbi években, hogy milyen az, amikor az ember rossz lapokat kap az élettől. Magam is így jártam. Dobókockát is láttam már és tudom, hogy nem áll mindig mellénk a szerencse, nem lehet mindig hatost dobni vele. De talán nem is kell, hogy mindig hatosunk legyen, kisebb dobással is győzelemre lehet jutni, ha talpra tudunk állni. A kockán ráadásul egyestől kezdődik a számozás, nullást tehát nem lehet dobni. Így soha nincs teljes reménytelenség, esélytelenség.

– Aha, szóval ön csupán csak úgy hazárdírozik? – hőkölt rá a férfi, mire a lány ahelyett, hogy elkapta volna tekintetét, még mélyebben nézett kérdezője szemébe. Ekkor a pillanat határait túllépve összekapaszkodott a két szempár és a férfi elmosolyodott:

– Hazárdírozni egy kaszinóban? Nem is rossz! Tegyünk egy próbát!

És hogy hogyan folytatódott a bátor lány esete munkaadójával a valóságban?Csodával határos módon szenvedélyes szerelemmel, házassággal és egy drága gyermek születésével…… mert szabad az életben játszani és még csak nem is kell mindig hatost dobni ahhoz, hogy jól alakuljanak a dolgok.

Gudmon ErikaSiklós, 2023. jan. 10.