Telefonszám

+36/302116952

Email

gudmonerika@gmail.com

Nyitvatartás

Aktuálisan változó

1956 nyarán, amikor az Egyesült Államokban  20 %-os volt csak a szoptatási arány, Chicago mellett két barátnő, Mary White és Marian Tompson  kisbabáikkal töltötték a délutánt egy templomi pikniken. Beszélgettek és közben megszoptatták gyermekeiket. Ezt látva, egyik asszony a másik után ment oda hozzájuk, hogy elmondják, milyen jó  látni anyai gondoskodásuk könnyedségét, miközben ők számos szoptatási problémával küzdöttek, vagy egyáltalán nem is tudták szoptatni gyermeküket.

Mindegyik asszony hasonló történetet mesélt el, hiszen ekkortájt nehéz volt a helyzete azoknak az anyáknak, akik szoptatni szerették volna kisbabájukat. A  szakemberek nem támogatták a szoptatást, és azt sugallták az asszonyoknak, hogy gyermekeiket „szakértők“ tanácsaira hagyatkozva kell felnevelniük ahelyett, hogy az anyák hallgattak és bíztak volna saját ösztöneikben, és  anyaságukban rejlő erejükben.

A két barátnő arra gondolt, hogy az anyák milyen remekül tudnák segíteni egymást, így öt másik anyával együtt találkozót szerveztek Mary otthonában. A cél az volt, hogy az édesanyák saját tapasztalataikkal, tudásukkal és támogatásukkal segítség egymást gyermekeik szoptatásában, nevelésében, gondozásában.

A családias légkörű kis csoport hamar kinőtte Mary nappaliját, később két csoporttá vált szét. Lassanként a találkozók egyre szervezettebbé váltak,   1957-ben pedig megtalálták a szervezet hivatalos nevét is:

La Leche League (a leche szó tejet jelent)

Noha a Liga az évtizedek során egyre nagyobb szervezetté vált és egyre több feladatot lát el (kiadványokat szerkeszt, konferenciákat, tanfolyamokat tart, tudományos kutatásokban vesz részt), legfőbb feladata mégis az édesanyáknak nyújtott személyes segítség és támogatás maradt.

Jelenleg 66 országban több mint 3000 ligavezető dolgozik.

A La Leche Liga akkreditált szoptatási tanácsadói olyan édesanyák, akik maguk is az LLL hagyományai szerint szoptatták, gondozták gyermekeiket. Első kézből, saját tapasztalatból ismerik a szoptatás örömeit és buktatóit, képzésük során pedig megtanulták, hogyan segítsenek más édesanyáknak a szoptatási nehézségek megoldásában.

Amikor egy édesanya a La Leche Ligához fordul, egy másik édesanyától kap segítséget, akit személyes tapasztalatai megtanítottak arra, hogy pontosan azt nyújtsa, amire a szoptató anyának szüksége van: melegséget, megértést, pontos információt.

La Leche Liga: http://www.lll.hu