Tea mellé, uzsonnára vagy akár az ünnepi asztalra is kiváló. Én gyakran viszek családi, baráti találkozókra belőle, a dobozolást is jól viseli, szépen tartja magát. Könnyen, gyorsan elkészíthető és sokan szeretik.
Hozzávalók:
- 40 dkg répa (tisztítva, reszelve)
- 30 dkg cukor
- 2dl olaj
- 4 db tojás
- 30 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 cs. sütőpor
- őrölt fahéj, gyömbér, reszelt citromhéj, narancshéj
Először habosra keverem a cukrot a tojásokkal, majd hozzáadom az olajat és a sütőporos lisztet. Meghintem egy pici sóval, majd őrölt fahéjjal, gyömbérrel ízesítem. Mehet bele egy kis permetmentes citrom- vagy narancshéj. Néha még mézeskalács fűszerkeveréket is teszek hozzá. Utoljára keverem a tésztához a reszelt répát, majd kivajazott, lisztezett tepsibe öntöm és közepes hőfokon megsütöm.
Megvárom, amíg teljesen kihűl a kész sütemény, ekkor csorgatok a tetejére egy kis citromos cukormázat. Ez 10 dkg cukorból, 1 ek. forró vízből és egy 1 ek. citromléből készül. Hideg helyen gyorsan megdermed a máz és már lehet is szeletelni.