
Évek óta, minden tavasszal kimegyünk medvehagymát gyűjteni. Ilyenkor jönnek velünk a gyerekek, a kutya, és jó nagyot sétálunk az éledező természetben. Igen szeretjük ezeket a túrákat. Legalább annyira, mint a medvehagymás pogácsát, amit én így készítek:
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 1dl tejföl
- 15-20 dkg trappista sajt
- 1 csokor medvehagymalevél
- 2 tojássárgája
- 5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 ek. cukor
- 1 ek. só
- 1 felvert tojás a tészta megkenéséhez
Első teendőm, hogy átválogatom, megmosom, lecsöpögtetem a medvehagymákat, és közben kigyönyörködöm magam bennük. Minden tavasszal annyira tudok nekik örülni, mintha most szedtünk volna először.
A tésztához összemorzsolom a lisztet a puha vajjal, majd hozzáadom a tejfölben elkevert tojássárgákat, a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt és a sót. A tésztát robotgéppel dolgozom össze, letakarom egy tiszta konyharuhával és kb. fél órát nyugalomba helyezem. Amíg a tészta pihen, apróra vágom a medvehagymát, és lereszelem a sajtot.
A tésztát a pihentetés után kinyújtom és rászórom az összevágott medvehagyma felét, és a sajt felét is. Felcsavarom, mint egy szőnyeget, és hagyom még pihenni egy kicsit. Ezután újra kinyújtjom a tésztát, megszórom a maradék sajttal és medvehagymával, és megint feltekerem. Utolsó felvonásként a kb. egy ujjnyi vastagságúra kinyújtott tésztát megkenem tojással, és egy éles késsel berácsozom. Ezután már csak pogácsaszaggatóval kiszaggatom és sütőpapírral bélelt tepsiben, közepes hőfokon aranybarnára sütöm.