Telefonszám

+36/302116952

Email

gudmonerika@gmail.com

Nyitvatartás

Aktuálisan változó


Évek óta, minden tavasszal kimegyünk medvehagymát gyűjteni. Ilyenkor jönnek velünk a gyerekek, a kutya, és jó nagyot sétálunk az éledező természetben. Igen szeretjük ezeket a túrákat. Legalább annyira, mint a medvehagymás pogácsát, amit én így készítek:

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1dl tejföl
  • 15-20 dkg trappista sajt
  • 1 csokor medvehagymalevél
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 ek. cukor
  • 1 ek. só
  • 1 felvert tojás a tészta megkenéséhez

Első teendőm, hogy átválogatom, megmosom, lecsöpögtetem a medvehagymákat, és közben kigyönyörködöm magam bennük. Minden tavasszal annyira tudok nekik örülni, mintha most szedtünk volna először.

A tésztához összemorzsolom a lisztet a puha vajjal, majd hozzáadom a tejfölben elkevert tojássárgákat, a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt és a sót.  A tésztát robotgéppel dolgozom össze, letakarom egy tiszta konyharuhával és kb. fél órát nyugalomba helyezem. Amíg a tészta pihen, apróra vágom a medvehagymát, és lereszelem a sajtot.

A tésztát a pihentetés után kinyújtom és rászórom az összevágott medvehagyma felét, és a sajt felét is. Felcsavarom, mint egy szőnyeget, és hagyom még pihenni egy kicsit. Ezután újra kinyújtjom a tésztát,  megszórom a maradék sajttal és medvehagymával, és megint feltekerem. Utolsó felvonásként a kb. egy ujjnyi vastagságúra kinyújtott tésztát megkenem tojással, és egy éles késsel berácsozom. Ezután már csak pogácsaszaggatóval kiszaggatom és sütőpapírral bélelt tepsiben, közepes hőfokon aranybarnára  sütöm.