Ünnepi mákos süti
Ezt a mákos sütit eleinte éveken keresztül csak karácsonykor sütöttem, majd elkészült egy-egy nagyobb családi ünnepségre is. Most a keresztlányom kérésére írom le a receptet, és hogy fotót is tudjak mellékelni, el is készítettem. Hiszen a mai nap is lehet ünnep, ha ünnepivé tesszük J
A mák jó hatással van a női szervezetre, mert az apró, fekete magocskákban bőven van kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, de tartalmaz még C-vitamint, foszfort és E-vitamint is.
Hozzávalók:
- 10 dkg liszt
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg cukor vagy egyéb édesítő
- 6 db tanyasi tojás
- 15 dkg vaj
- 0.5 cs. sütőpor
Krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 5 ek. tejföl
- 2 ek. cukor vagy más édesítő
- 2 cs. vaníliás cukor (vagy inkább ennek megfelelő mennyiségű házi vaníliás cukor)
Süti tetejére: porcukor
Így készül:
A lisztet összekeverem a sütőporral és a darált mákkal, majd hozzáadom az olvasztott vajat és a tojások sárgájával elkevert cukrot.
A tojások fehérjét felverem kemény habbá, majd ezt is hozzákeverem a tésztához.
Kivajazott, lisztezett tepsibe öntöm a tésztát és közepes hőfokon kb. 40 percig sütöm, de inkább érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy megsült-e.
A krém rendkívül egyszerűen készül: csupán minden hozzávalót összekeverek.
A megsült és kihűlt tésztát vízszintesen félbe vágom, majd az alsó lapot megkenem a fehér krémmel és befedem a másik lappal.
A tömör mákos tésztát remekül finomítja a lágy, fehér krém. Érdemes egy éjszakát hűtőben tartani, és csak másnap szeletelni. Tetejére porcukrot hintek, és kockákra vágva kínálom.