Telefonszám

+36/302116952

Email

gudmonerika@gmail.com

Nyitvatartás

Aktuálisan változó

Egy kisbaba érkezése alaposan felforgatja a pár vagy a család addigi életét, nincs ez másként a szexualitás területével sem. Már a várandósság hónapjai is új kihívások elé állítják a szülőket, de a baba születése után ez a helyzet még fokozódhat. Az, hogy a pár a szülés után mikor érez kedved a szerelmeskedéshez, nagyon eltérő lehet. Vannak, akik még a gyermekágy végét sem várják meg az első összebújással, mások az orvos által javasolt 6 hét szünet után sem éreznek még kedvet az intimitáshoz.

Alapvetően meghatározza a szerelmeskedéshez való kedvet, hogy milyen élmény volt a szülés és milyen esetleges sérülései lettek az édesanyának (pl. gát). A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a nők, akik pozitív élményként élték meg a szülésüket, nagyobb önértékeléssel, önbizalommal töltődnek és ezáltal szexuálisan is aktívabbak a szülés utáni időszakban.

Az új szülői szerepek, a  babáról való gondoskodás nehézségei, a feltámadó felelősségérzet is hatással lehet a szexualitásra, éppen úgy, ahogyan az erre az időszakra jellemző kialavatlanság. 

A szoptatás több szepmontból is befolyásolhatja a nemi életet: a hormonális változások miatt csökkenhet ilyenkor a nemi vágy, gyakori lehet a hüvelyi szárazság ill. a szoptatás miatt érzékenyek lehetnek a mellek. Sok édesanya „megtelik” a testkontaktus érzésével, amikor egész nap újszülött kisbabáját szoptatja, dajkálja, így előfordulhat, hogy nem vágyik annyira az apa szerelmes ölelésére. 

A szoptatás azonban sok előnyt is adhat a szexualitásban: vannak akik kívánatosabbnak találják magukat teltebb kebleikkel, mások örömmel kihasználják a szoptatás fogamzásgátló hatását, ugyanis a laktációs amenorrhea (LAM) 98-99%-os biztonsággal alkalmazható egy újabb fogantatás elkerülése érdekében, ha a következő feltételek MINDEGYIKE  (egyszerre) teljesül:

  • a kisbaba kevesebb, mint 6 hónapos ÉS
  • a menstruációs ciklus még nem állt helyre ÉS
  • a kisbaba kizárólag és igény szerint van szoptatva, tehát nem kap semmiféle más ételt vagy italt (még vizet, teát sem) és minden szopási igényét a mellen töltheti ki (nem kap cumit sem) ÉS
  • két szoptatás között nem telik el nappal 4, éjjel 6 óránál hosszabb idő

Bár eleinte sok lehet a nehezítő körülmény a szexualitás újraébresztésében, de szerencsére a legtöbb kapcsolat hamar túllendül a kezdeti nehézségeken. Akadnak olyanok is, akik úgy érzik, hogy a szülés rendkívüli módon javítja a szexuális életét. Elizabeth Davis A női szexualitás c. könyvében így mesél erről egy anyuka:

„ Korábban sohasem voltak olyan orgazmusaim, mint a szülés után. Amikor toltam kifelé a kislányom, több mint kapcsolatban voltam a hüvelyi izmaimmal- valósággal azonosultam velük. Az erőm hihetetlen, az időzítésem nagyszerű volt. (…) Nem félek semmit sem megtenni vagy kipróbálni a testemmel, mert a testem ereje az enyém.”

Fontos a párok közötti kommunikáció, hogy őszintén megbeszéljék érzéseiket, igényeiket.. Az alacsony ösztrögénszint miatti hüvelyi szárazság is kiválóan áthidalható: jól alkalmazhatóak ilyen esetben a  sikosítók. 

Előfordul, hogy a várandósság és a szülés miatt meggyengül a hüvely fala és csökken a korábbi szorosság, de ez is könnyen orvosolható rendszeres gátizom erősítő tornával.

Sokat segíthet az új helyzet elfogadása: nem görcsös ragaszkodás, hogy minden újra olyan legyen, amilyen régen volt, hanem inkább az ÚJ kialakítása, ami szintén lehet izgalmas és minőségi szexualitás. Teret kaphat a spontaneitás és  a kreativitás, hiszen esetleg kevesebb idő és lehetőség adódik az összebújásra.

A megértés és türelem kincset érhet ebben az időszakban is, hiszen a nők örömmel  térnek vissza az intim kapcsolatokba, ha elég időt kaptak új, anyai szerepük felismeréséhez, szülésélményeik feldolgozásához és ha képesek elmélyíteni kapcsolatukat kisbabájukkal.

Fenti gondolatokat 

-A szoptatás női művészete (LLL) ,  

-Elizabeth Davis A női szexualitás c. könyvének felhasználásával 

-ill. annak a rengeteg nyitott és őszinte édesanyának a beszámolója alapján írtam, akikkel az elmúlt 17 évben beszélgethettem az általam vezetett női körökben.

Pálné Gudmon Erika édesanya, dúla, LLL szoptatási tanácsadó, rekreációs sportoktató

Siklós, 2020. okt. 20.