PiheNő Baba-Mama Kör találkozónkon (2020. 10. 15.)az élelmiszerpazarlás problémájáról beszélgettünk, ötleteltünk az édesanyákkal.
Sajnos hatalmas mennyiségű, még egyébként fogyasztásra alkalmas élelmiszer landol a kukában. A Nébih kutatása szerint ez Magyarországon évente mintegy 1.8 millió tonna élelmiszerhulladékot jelent, melynek jelentős része a háztartásokban keletkezik. Ez fejenként átlagosan 68 kg kidobott élelmiszernek felel meg. A rengeteg kidobott élelmiszer nem csupán a pazarlás miatt probléma, hanem azért is, mert általuk kerül a klímaváltozásáért felelős üvegházhatású gázok 8-10 %-a légkörbe.
Megdöbbentő adatok ezek, pedig némi odafigyeléssel és tudatos tervezéssel sokat tehetnénk ellene. Erre vonatkozó tippeket gyűjtöttünk össze találkozónkon az édesanyákkal, melyek közül most néhányat meg is osztok itt:
– Rendszeresen vedd számba, hogy milyen élelmiszerek vannak a hűtődben, kamrádban. Az alapélelmiszerekről (pl. liszt, olaj, rizs stb.) írhatsz ellenőrzőlistát is, erre tudod majd feljegyezni, ha ezek közül valami elfogyott.
– Ha lehet, készíts ételt a meglévő készletekből. Ehhez egy receptkereső segítség: https://www.eljmaradektalanul.hu/#receptkeresoIde csak be kell írnod az otthon található, felhasználni kívánt élelmiszereket és sok-sok ötletet kapsz, hogy mi készíthető ezekből az alapanyagokból. Én beírtam például, hogy krumpli és hagyma, erre 442 !! receptet kaptam 🙂
– Tervezz, írj előre menütervet akár több napra vagy egy hétre is. Ingyenesen letölthető, gyönyörű tervező: https://www.favolart.com/ingyenesen-letoltheto-heti-menu…/
– A menüterv alapján vásárlás előtt írj bevásárló listát. Így elkerülheted, hogy olyan felesleges dolgok is a kosaradba kerüljenek, amiket később kidobsz majd. A lista jó védekezés az impulzusvásárlás ellen is. Még egy tipp: éhesen NE menj vásárolni
-Akkora adag ételeket készíts, amelyek várhatóan el is fognak majd fogyni. A felesleget fagyaszd le, használd fel más ételhez, esetleg ajándékozd oda barátaidnak, kollégáidnak vagy rászorulóknak.
– Helyezd az élelmiszereket a hűtőben, kamrában vagy a szekrényekben a fogyaszthatóság szerint. A régebbiek kerüljenek előre, így ezekről sem feledkezel majd meg, mielőtt megromlanának.
– A szikkadt zsemlét, kenyeret használd fel. Kiváló lehet melegszendvicsnek, bundás kenyérnek, fasírthoz vagy szárítsd meg és daráld le zsemlemorzsának. (én diódarálóval szoktam)
– Az ételkészítés során keletkezett zöldség- és gyümölcshulladékot ne dobd ki, hanem komposztáld. Földünk örül ennek majd.
– Kisbabás családoknak: fagyassz le kisebb adagokban alapanyagokat (pl. sütőtökpüré). Ezekből később gyorsan tudsz készíteni valami finomságot a babádnak. Így időt spórolsz és nem kerül kidobásra sem a nagyobb mennyiségből megmaradt étel.
Az élelmiszerpazarlás ellen további ötleteket, hasznos információkat itt találsz:https://www.eljmaradektalanul.