Szívesen lapozgatom, olvasgatom Polcz Alaine szakácskönyveit (Életszakácskönyv, Főzzünk örömmel). Az írónő nem csupán recepteket oszt meg ezekben a könyvekben, hanem sokat mesél az étkezéssel kapcsolatos szokásokról, rítusokról és saját tapasztalatairól, élményeiről is. Könyvében sokat foglalkozik azzal is, hogy az ember mára mennyire távol került, elidegenedett a természettől, az élő világtól, az anyagoktól és a főzésben is arra törkeszik, amire minden másban is kénytelen: szabályok betartására, lehetőleg másodpercre pontosan.Így írja Polcz Alaine:„Ezért igyekszem az olvasót rávenni arra, hogyan lehet érezni a súlyokat, a mennyiségeket, az összefüggéseket, mert fontosnak tartom, hogy ne idegenedjünk el a világtól. Ergo főzzünk könnyedén, örömmel és játékosan. Merjünk változtatni, kísérletezni, újítani!! “Az említett szakácskönyvekben Polcz Alaine gyakran kerüli a felhasznált mennyiségek előírását, a sütési – főzési idő pontos meghatározását segítve ezzel azt, hogy újra megtanuljunk a megérzéseinkre hallgatva, kreativitásunkat és teremtő erőnket szárnyalni hagyva varázsoljunk tápláló finomságokat. Én nagyon szeretek így főzni
A napokban kedves barátainkat vártuk vacsorára. Előételnek focaccia-t sütöttünk kemencében (ez egy olasz kenyérféleség), ehhez szerettem volna készíteni kiegészítésül valami zöldséges harapnivalót. Polcz Alaine Életszakácskönyvében találtam is egy padlizsános receptet, melyet az ő említett bátorítására némiképp átalakítottam:A padlizsánokat szeletekre vágtam, megsóztam és kevés forró olajban átsütöttem. (ez nagyon rövid idő, nehogy nagyon szétessenek). Az átsütött padlizsánokból egy jénai edény aljába leraktam egy sort, majd erre paradicsomkarikákat fektettem és egy olyan fűszerkeverékkel szórtam meg, ami bazsalikomot, oreganot, rozmaringot és kakukkfüvet tartalmaz. Ezeket külön-külön is rá lehet szórni, nekem ezt a keveréket a keresztanyukám készítette a saját kertjében nőtt fűszernövényekből. A paradicsomos sorra kerülhet még só, bors is, majd jöhet a reszelt sajt. Én trappista sajtot használtam, de természetesen ez is helyettesíthető mással ízlés szerint, akár növényi sajttal is (vegánoknak). A sajt tetejére szórtam még újra oreganot, majd megismételtem a rétegezést. (padlizsán-paradicsom-fűszerek-sajt). Ezután sütőben, közepes lángon addig sütöttem, amíg a sajt meg nem olvadt és barnulni nem kezdett rajta.Melegen, focaccia-val tálaltam a vacsoránál, másnap reggel pedig a maradékból pirítos kenyérre kenve ettünk belőle. Úgy is nagyon finom volt