Telefonszám

+36/302116952

Email

gudmonerika@gmail.com

Nyitvatartás

Aktuálisan változó


Dr. William Sears – Éjszakai gondoskodás

Dr. William Sears amerikai gyermekgyógyász, nyolcszoros édesapa és többszörös nagypapa könyve számomra nagyon meghatározó volt újdönsült anyaként. Segített hiteles információkhoz jutni a kisbabák alvásával kapcsolatban és felszabadított a régi mintáim alól, így bátran mertem a saját ösztöneimet követve gondozni kisbabámat.
Néhány téma a könyvből:
– Kötődést segítő nevelés
– Alváskutatás
– Hogyan altassuk el a kisbabát
– Éjszakai ébredések
– Éjszakai szoptatások
– Többemberes babák
„William Sears könyve azért más, mert megmagyarázza a csecsemők és kisgyermekek éjszakai ébredésének okait, és emlékeztet arra, hogy a kisbabák helye nappal is, éjszaka is évezredek óta az édesanyjuk közelében van.” 
/Martinochné Debulay Bianca a La Leche Liga Magyaroszág korábbi elnöke/

 

A szoptatás női művészete

A La Leche Liga gondozásában megjelenő könyv minden anyukának hű társa lehet a várandóságtól a szoptatási időszak végéig. Majdnem 500 oldalas kézikönyvről van szó, ami szinte minden témát érint a gyermeknevelés és a szoptatás kapcsán.

A következő témákról olvashatunk:
Az első részben a szoptatásról tudunk meg nagyon hasznos dolgokat. Ami különösen szimpatikus, az az üzenet, hogy a szoptatás egyszerű, nem kellenek hozzá bonyolult eszközök és szinte mindenkinek megy. Olvashatunk még a várandóságról és a szülésről. Tájékozódhatunk a La Leche Ligáról, és hasznos tanácsokat kapunk arra vonatkozóan, hogy hogyan szervezzünk „támogató hálót” magunk köré. Ebben a fejezetben lezárásképpen olvashatunk a szülőszobai eseményekről és a megszületést követő első mellre helyezésről.
A második rész, ami a Korok és korszakok címet kapta, ebben a különböző életkorok jellegzetességeiről olvashatunk. Alapos és bőséges tájékoztatást kaphatunk a különböző életkorok sajátosságairól és arról, hogy hogyan alakul és változik a szoptatás. Hasznos tippeket és tanácsokat is kapunk természetesen.
A harmadik rész a Nagy kérdésekkel foglakozik, ebben olvashatunk többek között az alvásról, a hozzátáplálásról, az elválasztásról. Külön fejezetet kapnak a speciális helyzetek: koraszülöttség, ikrek, kizárólagos fejés, stb. Szintén ebben a részben kapott helyet egy fejezet, ami segítséget hivatott nyújtani a szoptatás közben felmerülő problémák esetén (cumizavar, bimbóvédő, elégtelen tejtermelés, mellgyulladás, reflux, stb.).
A könyv végén található szakirodalmi hivatkozásgyűjtemény is hasznos lehet annak, aki esetleg még szeretne jobban elmélyedni a témában. A betűrendes tárgymutató pedig a könyvben való tájékozódást segíti, teszi könnyebbé.
A kézikönyv mellé jár egy vékony füzetecske is kitéphető oldalakkal, ami a leggyakrabban előforduló problémákat és megoldásokat tartalmazza röviden.
Könyvajánló forrás: www.lll.hu

Elaine Mazlish, Adele Faber – Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje 
Gyakorlati tanácsok a sikeres szülő-gyerek kapcsolathoz

Ez a könyv segít megtanulni:

– hogyan birkózzunk meg gyerekeink csalódásaival, frusztrációival, negatív érzéseivel;

– hogyan mutassuk ki mérgünket anélkül, hogy bántóak lennénk;

– hogyan állítsunk fel korlátokat úgy, hogy közben tiszteletben tartjuk a gyerekek szabadságvágyát;

– mit tegyünk büntetés helyett;

– hogyan oldjuk meg a családi vitákat.

Faber, Adele; Mazlish, Elaine – Testvérek féltékenység nélkül

Gyakorlati tanácsok testvérek neveléséhez

A Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje szerzőinek második könyve méltán világsiker, mert a minden többgyerekes szülőt érintő testvérféltékenység problémájára kínál gyakorlatias megoldásokat. Ez a könyv bármely korú testvérek nevelésében segít, egyszerű, de hatásos eszközöket kínálva a testvérek közötti rivalizálás enyhítésére, a családi béke megőrzésére.

W. Ungváry Renáta
A szoptatás kézikönyve

A szerző így ajánlja olvasóinak könyvét:
„Több mint tízéves szoptatási tanácsadói működésem alatt arra a következtetésre jutottam, hogy az alapvető ok egy félreértés: sokszor egyszerűen nem vagyunk tisztában azzal, hogy mi is az a szoptatás.
Ha most meglepődtél, akkor nem vagy egyedül! Egészen biztos vagyok benne, hogy az emberek többségének a szoptatás nem több, mint táplálás. Szerintem pedig – és nem a megszállott szakértő beszél belőlem – jóval több ennél. Ha eddig állandóan azon aggódtál, van-e elég tej a melledben, akkor most megnyugtathatlak, nem eleven cumisüveg, hanem a természet élő és virágzó csodája vagy! A bajok, problémák, kudarcok nagyobb része épp akkor keletkezik, ha nem erre gondolsz, amikor szoptatsz. Soha nem kell elcsüggedned, hiszen egyetlen korty is több a semminél, és semmi akadálya annak, hogy te és a babád mindketten élvezhessétek a szoptatást a magatok egyéni módján. Ebben szeretne segítségedre lenni ez a könyv.” 

W. Ungváry Renáta
A kismama babakonyhája

Fontos, hogy az étkezés a vidám családi együttlét és az öröm forrása legyen.
Jó, ha ezt már újszülött kortól tapasztalhatja a gyermek, hiszen édesanyja táplálja a saját tejével, majd amikor már nagyobb, ő kínálja neki az egészséges, finom ételeket. Késöbb a nagyobbak szívesen részt vesznek az ebédkészítés körüli munkában. Ehhez találunk a könyvben egyszerűen elkészíthető recepteket, melyek felhasználásával nem csak a kicsiknek, hanem az egész család számára ízletes fogásokat tálalhatunk fel. 

W.Ungváry Renáta
Megújulás szülés után

Hogyan lehet szoptatás és kisgyerekek mellett, kevés szabadidővel gazdálkodva, egészségesen főzni, táplálkozni, sportolni? A Megújulás szülés után című könyv segít abban, hogy a kismama szülés után is megőrizze alakját, egészségét, erősítse állóképességét, és leadja a plusz kilókat – vagyis jól érezze magát a bőrében. 
A könyvben sorakozó receptek nem szigorúan fogyókúrásak, inkább könnyűek, és egyszerűen, gyorsan elkészíthetők; így a család többi tagja is bátran eheti ugyanazt, amit az újdonsült anyuka. Szinte valamennyi fogásnak van babás változata is, hogy ne kelljen a kicsiknek sem külön főzni. Különös hangsúlyt kap a szoptatás melletti biztonságos fogyás. 
Az ételek mindegyike cukormentes, édesítőszer-mentes, adalékanyag-mentes, alacsony zsírtartalmú, rostban gazdag, többnyire magas fehérjetartalmú. A zöldségek és gyümölcsök különösen gyakori és alapvető hozzávalók. Komoly főzni tudásra nincs szükség, de egy kis nyitottságra, jókedvre egészen biztosan! 

Jean Liedloff- Az elveszett boldogság nyomában – A kontinuum-elv

Venezuela dzsungeleiben egy fiatal amerikai felkeresi a ma is kő körszaki körülmények között élő jekána indiánokat. Ezeknek a “vadembereknek” a szemmel látható boldog és kiegyensúlyozott élete lenyűgözi, és két és fél évet tölt el a törzsnél. Az ott töltött hónapok során egyre inkább az kezdi érdekelni, hogy mi az oka annak, hogy az indiánok annyival boldogabbak nálunk civilizált embereknél. Az első meglepő megfigyelése, hogy a jekánák nyelvéből hiányzik a munka kifejezés, és ezzel együtt mindaz, amit mi munka alatt értünk: a muszájból, erőfeszítések árán végzett tevékenység, kevés élvezettel. Számukra minden tevékenység öröm, a megerőltető tennivalók közben vicceket mesélnek egymásnak, és jókat szórakoznak. Minden tevékenységük közben saját jól-létüket növelik. Ha a szomszédos törzsekkel üzletelnek, a jó kapcsolat megőrzése mindig fontosabb számukra, mint a jó alku. Jean Liedloff az indiánok boldogabb életének kulcsát a csecsemőkkel és a gyermekekkel való bánásmódban találja meg. A kontinuum (folytonosság) elve az evolúció alatt kialakult emberi szükségleteket jelenti. Az indiánok a gyerekek eredeti szükségleteit követik, azokat az igényeket, amelyeket a csecsemő magával hozott. A gyermeket mindenhova magukkal viszik, ott van, ahol az élet zajlik, és folyamatosan karban, illetve hordozókendőben tartják. Az újszülöttet nem hagyják egyedül akár alszik, akár ébren van, és legfőképp akkor nem, ha sír. A folyamatosan karban tartott csecsemő azt érzi, hogy minden rendben van, hagy alapvetően jó és szívesen látott vendég a családban. A csecsemő, majd később a kisgyermek is az édesanyával – vagy édesapával, nagymamával, testvérrel – van nappal, éjjel pedig az anya mellett alszik. A rácsos ágy, a külön szoba, a járóka, a babakocsi nem létezik. A civilizált ember inkább az eszére, mint az ösztöneire hallgat. Pedig a kisbabákkal való törődésben nincs helye az intellektusnak – állítja Liedloff. Ahogy az anyaméhben minden az elvártaknak megfelelően történt, a csecsemő a továbbiakban is számít rá, mondhatni biztos benne, hogy a történések megfelelnek elvárásainak. Ez azonban a modern világban szinte soha nem következik be. Mi történik akkor, ha ezek a magunkkal hozott elvárások nem teljesülnek, ha az ember ösztönös igényei nem elégülnek ki? Vajon hiányzik-e ez későbbi életünkben, tovább tudunk-e lépni, képesek leszünk-e egyáltalán egy boldog, kiegyensúlyozott életre? A könyv pszichológus szerzője megfigyelései alapján írja le a kontinuum-elvet, amelyben a boldogság nem egy elérendő cél, hanem egy természetes állapot.