Telefonszám

+36/302116952

Email

gudmonerika@gmail.com

Nyitvatartás

Aktuálisan változó

Régebbi időkben természetes volt az, hogy a nagycsaládokban a kislányok úgy nőttek fel, hogy látták idősebb nőrokonaikat kisbabájukat  szoptatni. Természetes volt az, hogy a nagyobb lányok ringatták, öltöztették a kisebb gyermekeket és tudták, hogy hogyan kell kézbe venni, megnyugtatni egy kisbabát. A lányok egészen fiatalon megkaphatták az ősi, asszonyi tudást és a hitet, hogy képesek gondozni, szoptatni egy kisbabát. A nők közelebb voltak egymáshoz, az asszonyi bölcsességeket szavak nélkül is továbbadták, így segítették egymást.


Mára azonban sok minden változott.

A családok sok esetben távolabb kerültek egymástól, kevesebb idő és lehetőség jut egymásra. Nem ritka, hogy a fiatal nők úgy készülnek első gyermekük születésére, hogy nem fogtak még kezükben soha kisbabát, és nem láttak még szoptató anyát sem. Sok ilyenkor a kétség és a bizonytalanság, félelem az ismeretlentől. Jó lenne ilyenkor néhány segítő asszonytárs, aki nem hagy minket egyedül, aki elmeséli saját tapasztalatait vagy csak meghallgat és szelíden ennyit mond: megértelek.

Első gyermekem nekem is egy olyan vidéki kisvárosban született, ahová nem sokkal azelőtt költöztünk a főváros mellől, és alig ismertem valakit. Távol voltam a családomtól és az akkori barátaimtól, és bár a kisbaba melletti mindennapos teendők nem sok időt hagytak, mégis hiányzott a társaság. Hiába volt támogató a férjem, hiába volt lehetőségem virtuális beszélgetésekre a világhálón, mégis kerestem a módját, hogy élő kapcsolatokat teremthessek más anyákkal, akiknek hasonló örömeik és nehézségeik vannak, mint nekem.

Nyitott voltam és megragadtam minden alkalmat az ismerkedésre: a védőnői váróteremben, a játszótéren,a közértben…. végül 2010-ben meghirdettem és elindítottam egy baba-mama csoportot.

Eleinte csak kevés, majd egyre több anyuka csatlakozott a találkozókhoz, ahol anyaságunkról, gyermekeinkről, tennivalóinkról beszélgettünk.Megosztottuk örömeinket, elpanaszoltuk nehézségeinket. Szó esett pl. altatásról, babahordozásról, és  egyre többször a szoptatásról is. Szerettem volna helyes információkkal segíteni a csoportba látogató anyákat, így magam is elkezdtem járni Kovalik Éva dabasi La Leche Liga baba-mama csoportjába, majd megkezdtem LLL tanácsadónői képzésemet is.  

2015. januárjában akkreditáltak La Leche Liga szoptatási tanácsadónőként, azóta vezetem városunkban működő LLL szoptatást támogató baba-mama csoportunkat.

Havi rendszerességgel találkozunk az anyákkal, és mindig egy-egy szoptatással, babagondozással kapcsolatos téma köré gombolyítjuk beszélgetésünket megértő, támogató légkörben. A résztvevők megoszthatják egymással tapasztalataikat és választ kaphatnak kérdéseikre.  A találkozókra nem csak az anyukákat, hanem a várandós kismamákat is várjuk, akik most készülnek a szoptatásra.

Sok olyan édesanya is látogatja a csoportot, akik nem kizárólagosan szoptatnak. Akadnak olyanok is, akik csak rövid ideig vagy egyáltalán nem tudták valami miatt szoptatni kisbabájukat, hiszen számukra is nyújthat segítséget  saját történetük feldolgozásában a csoport.

Ma már kutatások is bizonyítják , hogy az önsegítő anya csoportok azért tudnak olyan hatékonyan működni, mert a nők alapvetően beszélgetéssel, tapasztalatcserével oldják meg legkönnyebben problémáikat.

Sokan, sokfélék vagyunk… anyaságunkat sem egyformán éljük meg. A csoport elfogadást, megértést ad  és ráébreszthet az anyaságunkban rejlő erőre és bölcsességre, melynek segítségével teljesebben élhetjük meg kisbabánk gondozását, szoptatását.

Várunk szeretettel minden érdeklődőt!

Pálné Gudmon Erika

LLL szoptatási tanácsadó

Siklós, 2019. januárja