Telefonszám

+36/302116952

Email

gudmonerika@gmail.com

Nyitvatartás

Aktuálisan változó

Húszas éveim derekától több női kör tagja  vagyok. Kezdetben már működő közösségekhez  csatlakoztam, később magam is alakítottam ilyen női összekapcsolódásokat. 

Hogy miért is jó női körben lenni?

Helen Fisher (amerikai antropológus) szerint 

„A nők általában hálósan gondolkodnak, mert az agy női részei jobban össze vannak kapcsolva. Általában több információt gyűjtenek be, mikor gondolkodnak, azokat összetettebb formába rendezik, több opciót és lehetséges kimenetelt látnak. Általában összefüggően, holisztikusan gondolkodnak, ezt HÁLÓZAT-GONDOLKODÓNAK nevezem. A férfiak általában – és ezek átlagok – eldobják azt, amit a tárgyhoz nem tartozónak ítélnek, arra összpontosítanak, amit csinálnak, és lépésről lépésre haladva gondolkodnak. „

Mondok egy példát: kétségbeesett édesanya keresi a megoldást problémájára. Kisbabája gyakran ébred éjszaka, emiatt az anyuka arra gondol, hogy kisbabája nem szopik elegendő anyatejet és az éhség miatt ébred sokszor.  A baba egyébként éber, aktív, bőre feszes, súlygyarapodása és pelenkái száma  kielégítő, így valószínűleg nem az éhség, hanem más oka lehet a gyakori éjszakai ébredéseknek.

Mit tesz ilyenkor áltlában az édesapa? Egy érett, szerető férfi biztosan nem ül karba tett kézzel, hanem a  legtöbb esetben AZONNALI MEGOLDÁST keres:

  • elrohan a patikába tápszerért, mert úgy gondolja, hogy ezzel két problémát is megold: a kisbabájuk sem éhezik tovább és a szeretett anya is megnyugszik
  • segítséget hív: böngészi az internetet, felhívja az orvost, a védőnőt vagy rövid időn belül előkerít egy  szoptatási tanácsadót (még a föld alól is)…. tehát MEGOLDJA A PROBLÉMÁT.

Mi történik, ha az anyuka női körben panaszolja el ugyanezt a  nehézségét:

Először is a többi nő  értő figyelemmel meghallgatja és biztosítja az anyát, hogy megértik, vele éreznek. Ez már fél siker, az anyuka máris kicsit nyugodtabb csupán amiatt, hogy figyelmet, támogatást kap és egy-egy anya a csoportból hasonló érzésekről mesél neki.

Ez után hosszas beszélgetés kezdődik. Az nőtársak kérdeznek, tapasztalatokat mesélnek és közben talán az anyuka már rá is eszmél a probléma forrására, a megoldásra vagy arra az elfogadásra, hogy tulajdonképpen minden a legnagyobb rendben van. 

Más tehát a gondolkodásmódja férfinak és nőnek. Ez nem baj, mindkettő mód tökéletes és  szükség van rá az előrejutáshoz, mégis a nők azért keresik előszeretettel a női támogató köröket, mert számukra az egyik leghatékonyabb problémamegoldási módszer a beszélgetés és a tapasztalatcsere. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a nőknek nincs szükségük a férfiak támogatására, segítségére. Egy női kör nem a férfiak ellen működik, sokkal inkább a velük együtt rezdülést támogatja. Ebbe beletartozik az is, hogy a nők megértik és elfogadják azt is, hogy férjeik, szerelmeik miért nem tudnak hosszan boncolgatni egy-egy témát, miért zárják rövidre a beszélgetéseket.

Léteznek  egyébként kivételt képező férfiak (magam is ismerek ilyet testközelből), akik vagy eredendően rendelkeznek vagy tudatosan kialakítanak magukban olyan képességeket, melyek segítségével ötvözik a bennük lakozó férfi erőt a női holisztikus gondolkodásmóddal. Ők nagyon különlegesek, szerencsére ma már egyre több férfi nyitott erre a változásra.

Egy női kör megértő, támogató, biztonságot adó. Utat nyit a társadalmunkra jellemző magány és elszigeteltség ellen. Jó érzés tartozni valahová, ahol mindenki ugyanolyan fontos és értékes. Egy közösséghez, mely egalitárius, vagyis működésében a tagok közötti egyenlőség áll előtérben, így nincsenek  hatalmi szerepek és játszmák.

Más nőkkel szövetségbe lépni nem azt jelenti , hogy a kör tagjai benne ragadnak annak dogmáiban. Éppen ellenkezőleg, a tagok állandó változásban, fejlődésben vannak úgy, ahogyan maga a kör is, melynek lüktető ritmusa van. 

Női körök több célból is alakulhatnak:

A hasonló érdeklődés vagy azonos élethelyzetek összekapcsolhatják a nőket, így a csoportok rendeződhetnek egy-egy téma köré (pl. kézimunka, torna, tánc, önismereti kör) vagy akár egy-egy életszakasz vagy minőség köré is (pl. várandós vagy baba-mama kör). 

Remek, ha a csoport rendszeresen tud találkozni (pl. kéthetente vagy havonta) egy állandó időpontban, de szerveződhetnek körök csupán egy-egy eseményre idejére is.  Az alkalmak lehetnek zárt helyen vagy szabadtéren. Tartalmukat adhatják beszélgetések, műhelymunkák, mozgásos vagy kézműves foglalkozások. Rendszeresek lehetnek a csoportok életében a rítusok és az ünnepek. Csodálatosan felszabadító például egy menstruációs szertartás, egy szülésre bocsájtó ünnep vagy egy szülést lezáró szertartás. Folytathatnám még hosszan a felsorolást, hogy milyen sok helyzetben segíthet egy támogató kör a női lét különböző szakaszaiban, tengernyi példa van erre.

Vannak női körök, melyek korábbi barátságok alapján szerveződnek, de nem feltétlenül szükséges az ismeretség. Nem lesz mindenki barátnői viszonyban a többi nővel egy körben, mégis mindekihez egy különlegesebb összekapcsolódásba fog kerülni.

A női körök fontos eleme a bizalom és a titoktartás. Mindenki számára felszabadító és biztonságot adó az a tudat, hogy a személyes történetek, érzések a körben maradnak. 

Az általam megismert  női körök tagjaira jellemző a nyitottság, a tudásra, fejlődésre vágyás és a képesség, hogy  ezen az úton képesek egymást segítve haladni versengés, erőfitogtatás nélkül. A csoportok tagjai egységet képeznek, mégis mindenki képes megőrzi benne individualizmusát. 

Fontos küldetés és nagy öröm számomra a PiheNőben általam szervezett női körök segítése. (PiheNő várandós, anya és torna körök, LLL szoptatást támogató baba-mama csoport stb.) Igazán felemelő látni a nők egymás felé fordulását és megértő támogatását, a megnyílásokat, megindulásokat és a körön túlra nyúló  összekapcsolódásokat is. Hálás vagyok, hogy megtapasztalhatom a női bölcsesség erejét, mely körbefonja ezeket a közösségeket. 

Kívánom, hogy a nők tudjanak összecsokrosodni és áramolni női körökben, ezzel segítve saját és családjuk virágzását, világunk megszépítését. Ez az én hivatásom.

Pálné Gudmon Erika Siklós, 2021. febr. 28.