Telefonszám

+36/302116952

Email

gudmonerika@gmail.com

Nyitvatartás

Aktuálisan változó

C

Előkelő, arisztokratikus megjelenésével már régóta csábított. Sokak szerint úri huncutság, de azt is hallottam, hogy nem csupán egy mutatós szépség, hanem igazi finomság is. Úgy éreztem, hogy meg kell ismernem, ezért tavaly karácsonykor nekiveselkedtem, és elkészítettem életem első habcsókját.

Nem túlzok: remekül sikerült a startolás, az első adag habcsók pazar lett.  Kívül hófehér és roppanós, belül pedig puha és omlós.  Íze édes, mint az első csóknak. Csodaszép, és ráadásul a család is el volt ragadtatva tőle. Mindenki dicsérte, és én ettől egyszeriben olyan lendületet kaptam, hogy néhány nap alatt 600 darab cukros tojásfehérjét tekertem a sütőmbe. Kedvemet még az a 121 félresikerült darab sem szegte, ami a szemetesben végezte. Ezeket ugyanis véletlenül a kelleténél nagyobb hőfokon kezdtem el sütni, és pillanatok alatt odaégtek. Szóval napokon keresztül csak vertem a tojáshabot, szórtam a cukrot és kanyarintottam az édes, vanília illatú szépségeket. 

Végtelen lelkesedésemben és habcsókos mámoromban úszva ekkor még az is eszembe jutott, hogy a szeretteimnek kézzel írt, postán küldött karácsonyi üdvözlőlapok mellé is teszek egy-egy cukros cuppantást. Remek meglepetésnek tűnt, így hát mindenkinek külön-külön szatén zsákocskákba csomagoltam a habcsókokat és buborékos borítékokban útjukra bocsátottam őket rokonaimnak, barátaimnak országhatáron belülre és még azon túl is.

 Utólag persze már belátom, hogy túlzott jóhiszeműségem balgaság volt, de akkor eszembe sem jutott, hogy küldeményeim nem érkeznek meg majd sértetlenül a címzettekhez. Fel sem merült bennem, hogy a gondosan elkészített habcsókok összenyomódhatnak, széttörhetnek vagy akár porrá zúzódhatnak útközben. 

Hamarosan azonban döbbenten eszméltem rá naivitásomra. Megérkeztek ugyanis az első kedves és tapintatos visszajelzések az ajándékomra:

– Köszönjük az ajándékot. A habcsókok kicsit összetörtek, de így legalább könnyebben osztoztak rajta a gyerekek.

– A habcsók megsokszorozta önmagát mire ideért. Édes morzsákkal látta el a postát, de azért én is kaptam belőle egy nagyobb darabkát, így a számban érezhettem az ízét. A formáját pedig el tudtam képzelni.

– A habCSÓKból sok-sok PUSZIKA lett, de az üzenet így is átjött!

Csókok, puszók, puszák, puszikák, cuppantások…. mindegy is az! Határtalan optimizmusommal azért idén is megpróbálkozom majd habcsókjaimmal áldott karácsonyt és derülátó új esztendőt kívánni szeretteimnek…. egy biztonságos dobozkába csomagolva.

Habcsók

Hozzávalók:

– 3 tojásfehérje

– 9 evőkanál kristálycukor

– pár csepp citromlé

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd folyamatosan hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet. Tehetünk hozzá egy kis vaníliás cukrot is.

Olyan keménynek kell lennie a habnak, hogy akkor se csússzon ki az edényből, ha azt lefelé fordítjuk.

A habból sütőpapírra kis halmokat kanyarintunk egy habzsák segítségével, majd előmelegített sütőben, maximum 100 fokon, legalább 1 óra hosszat sütjük. Vagyis inkább csak szárítjuk.

1 óra elteltével érdemes próbát végezni. Kicsit megnyomkodni, majd ízmintát venni.

Ha elkészültek a habcsókok, akkor elzárjuk a sütőt, de nem vesszük ki őket. Hagyjuk, hogy ott hűljenek ki nyitott sütőajtó mellett.

Ez után pedig következhet a kínálgatás, csomagolás, puszilkodás.

Gudmon Erika

Siklós, 2023. 07. 24.