Telefonszám

+36/302116952

Email

gudmonerika@gmail.com

Nyitvatartás

Aktuálisan változó


Tegnap délután tanfolyamot tartottam, a gyerekek  pedig az apukájukkal voltak és töklámpásokat faragtak. Ez a mi családunkban egy férfias  program, így a női nemet egyedül képviselve nekem csupán annyi teendőm van ebben, hogy a megsüssem a kikapart tökmagokat és gyönyörködjek az elkészült művekben.

Így volt ez tegnap is. Mire hazaértem, már narancsos fénnyel pislákoltak a nevető, vicsorgó, hiányos fogazatú tökök az udvaron.

 A fiúk már a sütő közelébe készítették a tökmagokat  és várták, hogy készítsem el a tökfaragás mellé járó csemegét. Gyorsan neki is álltam  és hamarosan a barnuló tökmagok csudajó illata lengte be a lakást. Nagymama konyhája jutott az eszembe és már kezdtem is volna a fiúknak mesélni gyermekkori emlékemet a sült tökmaggal kapcsolatban, de ők az első mondat után átvették a szót.

– De jó lehetett Anya, amikor a Gizi mama telerakta forró tökmaggal a zsebedet….- igen, ismerték a történetet, mert  már sokszor elmeséltem nekik. Kislánykoromban a nagymamám két utcányira lakott az iskolától, így a tanítás végén gyakran mentem hozzá. Mindig finom ebéddel várt, legtöbbször a kedvenc ételeim közül főzött ezeken a napokon. Ebéd után összedobtam a leckét, majd innen indultam tovább különórákra. Hetente háromszor például a zongoraiskolába, ahová kb. 20 percet kellett gyalogolnom. Téli, hideg napokon ezt nem szeretttem, mert nagyon fázós vagyok és a zongoraóra első 10 perce mindig azzal telt, hogy próbáltam melegre dörzsölni a merevre fázott ujjaimat a billentyűk érintéséhez. 

Bölcs és leleményes nagymamám azonban egy kis meleg meglepetéssel visszahozta a kedvemet: indulás előtt tökmagot sütött nekem és még forrón teletömte vele a kabátzsebemet. Így aztán egész úton melegben volt a kezem, hazafelé pedig elrágcsálhattam a csemegét.

Ezt a kedves  történetet  valóban többször elmeséltem már a gyerekeimnek és még sok másikat is az én Gizi mamámról, aki türelmével, empátiájával, gondoskodó szeretetével  ezeken a történeteken keresztül még ma is tanít bennünket. Nem csak engem, hanem a gyermekeimet is, hiszen ezek a családi beszámolók mindig üzenetértékkel is bírnak. 

Ahogyan Orvos-Tóth Noémi Örökölt sorsok c. könyvében írja, ezek a családi történetek  útikalauzok az életünkhöz, hiszen rajtuk keresztül példákat látunk, problémamegoldási lehetőségeket kapunk , bepillantást nyerhetünk családunk világszemléletébe és értékrendjébe. Ezek a mesék előre lendíthetnek bennünket, de olyan is előfordulhat, hogy gátat szabnak lehetőségeinknek, kibontakozásunknak (pl. traumatikus emlékek). Rajtuk keresztül tanulhatjuk meg gyermekként, hogy mit tehetünk és mit  nem. A családtörténetek mentőövek és sokat érő erőforrások is lehetnek életünk egy-egy nehezebb helyzetében. 

Marshall Duke, amerikai pszichológus professzor kutatásáról dr. Kádár Annamária Mesepszichológia könyvében olvashatunk. 

A családi rítusok és mítoszok szakértője munkatársaival annak járt utána, hogy milyen előnyökkel jár, ha egy gyermek ismeri családja történeteit és rendelkezik az úgynevezett intergenerációs identitással, vagyis azzal az érzéssel, hogy ő egy szélesebb családi közösség része és nincs egyedül a világban.

A kutatás eredménye: egy gyermek minél több részletet ismer családja történetéből, annál magasabb az önbecsülése, annál stabilabban áll a lábán és annál könnyebben vészel át nehezebb élethelyzeteket.

„Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.“

                       Babits Mihály

Igen ám, de hogyan kerülnek ezek a történetek átadásra?

A kutatás azt is bizonyította, hogy nem csupán a történetek tényszerű ismerete számít, hanem az a folyamat is, ahogyan a gyerek magába szívhatja azokat. 

Időt kell szakítanunk, figyelmet kell adnunk. Mesélni kell a gyermeknek például játék, rajzolás, közös vacsora, beszélgetések vagy séta, kirándulás alkalmával. Össze kell kapcsolódnunk vele egészen ahhoz, hogy megérintsék és megindítsák a családi történetek. 

Ilyen minőségi időt tölthettem én is  az én Gizi mamámmal, aki nem csak a meleg tökmagot rejtette a zsebembe, hanem a türelmes, elfogadó, egymásra figyelő, gondoskodó szeretet üzenetét is a lelkembe.

Gudmon Erika

SIKLÓS, 2020. 10. 31.