Telefonszám

+36/302116952

Email

gudmonerika@gmail.com

Nyitvatartás

Aktuálisan változó

DANIELLE STEEL (1947 – )

Amerikában élő bestseller – írónő, akinek magánélete is olyan volt, mint egy izgalmas, hullámvölgyekkel és magaslatokkal teli romantikus regény.

1. Danielle magányos, félénk gyermek volt. Jómódú családba született, de szülei érzelmileg rendkívül elhanyagolták. Visszaemlékezései szerint inkább csak a rokonok és a cselédek törődtek vele. Szülei 8 éves korában elváltak, ő édesapjához került, aki nehezen boldogult apai szerepével. Jobban érdekelte a szórakozás, mulatozás, mint a gyermeknevelés. Azért az előkelő partikra, fényűző vacsorákra gyakran vitte magával kislányát is, aki ezeken az alkalmakon sok élményanyagot gyűjtött későbbi regényeihez. „Nagyon félénk voltam. És egy nyolc évessel különben sem akar senki beszélgetni. Úgy éreztem magam, mint egy légy a falon, aki csak megfigyeli az eseményeket. Valószínűleg éppen ez az, ami íróvá tett.” – írta később Danielle.

2. Kiváló tanuló volt, de egyetemi tanulmányait félbeszakította egy daganatos betegség, melynek következményeként elveszítette bal petefészkét.

3. Első romantikus regényét 1973-ban, 26 éves korában adták ki. Ekkor már túl volt egy váláson, és egyedül nevelte kislányát. Ezt követően öt könyvet írt, melyeket a kiadók mind elutasítottak. Ez azonban nem szegte Danielle kedvét, tovább folytatta az írást. Későbbi regényei viszont akkora sikert arattak, hogy hamarosan a világ egyik legolvasottabb írójává vált. Hatalmas népszerűségének egyik titka az lehetett, hogy abban az időben Amerikában már javában tartott a nők emancipációja és az egyedül álló anyák szívesen olvasták egy olyan szintén elvált, szuverén anyatárs happy enddel végződő romantikus történeteit, melyeknek női szereplői elérik céljukat és megtalálják boldogságukat. Az ujsagmuzeum.hu 2022-ben így ír Danielle írói munkásságáról: Közel kétszáz könyve jelent meg. Regényeit 43 nyelvre fordították le és 70 országban adták ki. Az olvasók 650 millió példányban vettek a könyveiből szerte a világon. S ami igazán különlegessé teszi, az egyik regénye 397 héten át megszakítás nélkül vezette a New York Times bestseller-listáját.

4. Danielle-t nagyon zavarta a „romantikus regényíró” címke, amivel a könyvszakma beskatulyázta. Többször is próbált ebből kitörni. Kiadott egy verseskötetet, írt gyermekkönyveket és 6 barátjával írt egy ismeretterjesztő könyvet a fogantatásról, szülésről Gyermeket szülni címmel. A könyv tartalmának színesítéséhez úgy gyűjtött anyagot, hogy otthonában hetente vendégül látta a környék várandós kismamáit és meghallgatta, feljegyezte tapasztalataikat.

5. Ötször házasodott. Először 17 évesen, Claude -Eric Lazard bankárhoz ment feleségül, aki 11 évvel volt idősebb nála. Második férje, Danny Zugelder visszaeső bűnöző volt. Házasságuk is a börtönben köttetett. A férfit lopás, bántalmazás, nemi erőszak miatt ítélték el többször is, de Danielle sokáig hitt ártatlanságában és abban, hogy hatására a férfi megváltozik majd.Harmadik férje Bill Toth, alkohol- és kábítószerfüggő, szintén börtönviselt. Danielle negyedik férje, a dúsgazdag John Traina, akivel 17 évig voltak házasok. Ötödik férje Thomas Perkins volt, de ez a házasság is válással végződött.

6. Hét gyermeket szült, és összesen kilenc gyermeket nevelt. Gyermekei: Beatrix, Nick, Samantha, Victoria, Vanessa, Maximilian, Zara valamint Trevor és Tedd, akik negyedik férjének előző házasságából születtek. Szárnyaló írói karrierje mellett gyermekeit mindig igyekezett az első helyre tenni, és elegendő időt szánni rájuk. Megfogadta például, hogy hetente legalább kétszer minden gyermekért elmegy az iskolába, és amikor otthon vannak a gyermekek, akkor együtt ebédel velük. Ahhoz is ragaszkodott, hogy orvosi vizsgálatokra mindig ő vigye a gyerekeket. Családja és munkája miatti elkötelezettsége miatt sok mindenről le kellett mondania, de ez nem jelentett gondot neki, mert legszívesebben otthon töltötte az idejét. Vagy a családjával, vagy az írógépével.

7. Negyedik házassága ideje alatt egy 42 szobás kastélyban lakott férjével, kilenc gyermekével és népes személyzetével. Volt dadája, bébisziterre, titkárnője, kertésze, sofőrje, két takarítója, a konyhában pedig egy brazil szakács házaspár dolgozott.

8. A 157 cm magas, 45 kg-os Danielle fegyelmezett, szorgalmas, célratörő író volt, hatalmas munkabírással. Általában éjjel tíz órától hajnali 3 – 4 óráig írt, majd másnap reggel pontosan kelt és végezte munkáját. Egyszerre általában két három könyvön dolgozott, és évente több regényt is megjelentetett. Kitűnő szervezőképességével osztotta be napjait, hogy mindenre és mindenkire jusson ideje és egy perce se vesszen kárba. Teendőiről mindig listát készített, melyet úgy állított össze, hogy a nagy házuk azonos részében végzendő feladatokat egy csoportba rendezte, így nem kellett időt pazarolnia a felesleges mászkálásokra sem. A legfontosabb programtervet, amit a család számára készített, mindig péntekenként állította össze. Ebben szerepeltek a gyermekek és a szülők elfoglaltságai is az adott hétre.

9. Első regényét egy 40-es években készült mechanikus Olympia írógépen írta meg, majd ezt a gépet használta később is az íráshoz. Sőt! Még most is, 76 évesen is használ ilyen írógépet, ugyanis még mindig aktívan dolgozik.

10. Harmadik házasságából született fia, Nick mániás – depresszióban szenvedett. Ez a pszichiátriai betegség vezetett a fiú drogfüggőségéhez, majd öngyilkosságához. Danielle, lesújtva 19 éves fia elvesztésétől létrehozta a Nick Traina Alapítványt, mely mániás depressziós, szellemi fogyatékos és bántalmazott gyermekeken próbál segíteni. Fájdalmas gyászáról, fia betegségéről és szenvedéseiről pedig Hullócsillagom című könyvében írt.

11. És még egy érdekesség (karácsonyhoz közeledvén). Nicole Hoyt életrajzi könyvében (1994) így ír arról, hogyan készül Danielle az ünnepekre:„Vásárol a kilenc gyermeknek, szeretett férjének, a személyzetnek, minden barátjának, és néhány apróságot talán a New York-i kiadóknak, szerkesztőknek és háttérstábnak is. Januárban szokta megrendelni a „Kicsikét”, vagyis a tíz méter magas, friss fenyőfát. Aztán a karácsonyi ünnepek befejeztével ajándéklistát készít a következő karácsonyra és kiválasztja a fotót a karácsonyi képeslapokhoz. (…) Októberre végez a vásárlás nagy részével. (…) Gyermekeivel minden évben sütnek karácsonyi díszeket barátaik számára. A gyerekek is segítenek a ház díszítésében. És december közepén újabb fákat vesznek a „Kicsike” mellé. A nagy fát a közös helyiségben állítják fel, a kisebbeket pedig a gyerekek szobáiban. Ezeket a gyerekek díszítik fel, saját ízlésük szerint. A karácsony napját henyéléssel töltik.”

Felhasznált irodalom:

– Nicole Hoyt Danielle Steel A varázs, a mítosz, a nő

– Danielle Steel Hullócsillagom Nick Traina megrendítő története

– ujsagmuzeum.hu

fotó: Pinterest