Telefonszám

+36/302116952

Email

gudmonerika@gmail.com

Nyitvatartás

Aktuálisan változó

FRANCOISE GILOT (1921 – 2023)

A festőnő, aki sokoldalú, művelt személyiségével és művészetével elbűvölte a világot. Picasso múzsája, szerelme, két gyermekének édesanyja. A nő, aki tudott nemet mondani.

1. Kisgyermekkora óta álmatlanságban szenvedett, így alvás helyett olvasással töltötte az éjszakáit. Tizenkét éves korára végigolvasta Poe, Villon és Baudelaire valamennyi művét és tinédzser éveire már kivételes műveltségre tett szert.

2. A kislány Francoise szinte mindentől félt. A sötétségtől, a magasságtól, a mély víztől, a vér látványától és még sok minden mástól. Apja nem tűrte ezt, és folyamatosan olyan helyzetekbe kényszerítette, amelyektől rettegett. Minden félelme ellenére például meg kellett tanulnia úszni vagy magas sziklákról kellett leugrania. Ahogyan teljesítette az egyik feladatot, már következett is a másik, ami még nehezebb volt számára. Apja kegyetlen pedagógiája mély sebeket okozott Francoise lelkében.

3. Már egészen fiatalon a képzőművészet felé fordult, de édesapja nem örült ennek. Az ő kedvéért az alkotás mellett irodalmat és jogot kezdett el hallgatni a Sorbonne-n, de a délelőtti előadások helyett rendszeresen festeni járt Rozsda Endre, magyar származású festőművész párizsi műtermébe.21 éves korában az apja megtiltotta neki, hogy festészettel foglalkozzon, és megfenyegette, hogy kitagadja. Ő azonban életében először képes volt ellenállni az atyai szigornak, még akkor is, amikor az apja durván megverte emiatt. Nagymamájához költözött és megszakította apjával a kapcsolatot. Francoise ekkor mondott életében először nemet.

4. Első kiállítása után, 22 éves korában megismerkedett a nála majdnem negyven évvel idősebb Pablo Picassoval. A férfit magával ragadta a lány fiatalsága és kivételes műveltsége, intellektusa. 10 évig éltek együtt, két gyermekük született: Claud (1947) és Paloma (1949).

5. Francoise a gyermekek megszületése után is igyekezett alkotni, de ez nagyon nehéz volt a rengeteg munka mellett, amit Picasso rá bízott. Általában késő éjszakáig ébren maradt a festővel, de a gyerekek miatt ő korán kelt. Öt – hat óránál többet soha nem aludt. Reggelente neki kellett begyújtania a lakásukban és Picasso műtermében is, ahová kerékpárral jutott el. El kellett látnia a háztartást, gondoznia a gyermekeket és ő intézte Picasso hivatalos ügyeit, levelezéseit is, miközben a festő délig aludt. Tengernyi teendője mellett, erején felül mégis képes volt alkotni, fejlődni.

6. A Picassoval töltött évek alatt a festő egyik korábbi felesége, Olga Kokhlava, orosz balettáncosnő rendszeresen zaklatta Francoise-t, mert nem tudta elfogadni, hogy Picasso mellett másik nő van. Eleinte csak mindenhová követte és szidalmazta Francoise-t, később előfordult olyan is, hogy tettlegesen próbálta bántalmazni őt.

7. Francoise másodszor is tudott nemet mondani: Picasso szeretői közül ő volt az egyetlen, aki elhagyta a spanyol festőlegendát. Szakításuk után a férfi minden elképzelhetőt megtett azért, hogy ellehetetlenítse Francoise-t, de ő képes volt a saját útját járni. Amerikába költözött, folyamatosan festett, verseket adott ki, jelmezeket, díszleteket tervezett és könyveket írt.

8. Festészetének formálódását elkerülhetetlenül befolyásolta Picasso, de viszonylag hamar sikerült megszabadulnia ezektől a hatásoktól és rátalálnia önmagára, saját, különleges stílusára. Képei iránt mindig volt érdeklődés és kereslet is.

9. 1955-ben hozzáment Luc Simon festőművészhez. Egy lányuk született, Aurelia Simon (1956). Házasságuk 1962-ben válással végződött.

10. 1969-ben ismerkedett meg Jonas Salk virulógussal, a járványos gyermekbénulás elleni vakcina kifejlesztőjével, akivel a tudós haláláig (1995) éltek boldog házasságban.

11. „Nem próbálok tetszeni vagy nem tetszeni. (…) Mindezek helyett az én célom varázslatos, és mindig visszatérek a gyermekkoromhoz, mert a gyermek még teljesen tiszta, még nem szennyezték be más emberek gondolatai.” – mondta a világhírű Francoise Gilot, aki 101 éves koráig alkotott. Letisztult, önazonos, élettől lüktető, szellemes motívumokkal és mitikus szimbólumokkal gazdagított műveivel örökre nyomot hagyott maga után.

Felhasznált irodalom:

– Francoise Gilot- C. Lake Életem Picassoval

– Várfok Galéria (Budapest) Gilot 100 című kiállításának anyaga (2022. jan.)

fotó: Pinterest