Telefonszám

+36/302116952

Email

gudmonerika@gmail.com

Nyitvatartás

Aktuálisan változó


A támogató női körök egyik áldása, hogy a beszélgetések során olyan témák is előkerülnek, amelyekről mással, máshol nehéz nyíltan és őszintén beszélni. Ilyen a hüvelyszárazság is, amikor a hüvelyváladék mennyisége az optimálisnál kevesebb. Ez a probléma sok kellemetlenséget és fájdalmat okozhat egy nő életében.  Legjellemzőbb tünetei az érzékenység, égő, viszkető érzés, fájdalmas közösülés, gyakori fertőzések.

A hüvelyváladék termelődésére jelentős hatással vannak a nők életében jelentkező hormonális változások. 

  • Az egyik leggyakoribb időszak, amikor jelentkezik a hüvelyi szárazság az a menopauza (változókor). Sok nő érzi magát ekkor forrónak és száraznak, mint a sivatag. Ilyenkor ugyanis csökken a női szervezetben az ösztrogénszint, ez hormonális változás pedig hüvelyi szárazságot is okozhat.
  • Szülés után, szoptatás ideje alatt szintén a csökkent ösztrogénszint miatt alakulhat ki hüvelyi szárazság. Ebben az időszakban a tejtermelést serkentő prolaktin hormon magasabb szintje gátolja a petefészkek működését.
  • Tartós fogamzásgátló tabletta szedése esetén szünetel a petefészkek ciklikus hormontermelése. A tablettákkal bejuttatott hormonadag kevesebb, mint a saját hormon mennyisége lenne, így jelentkezhet a hüvelyi szárazság.
  • Egyes gyógyszerek szedése ill. betegségek és kezelésük is hajlamosíthatnak a hüvelyszárazságra: pl. allergia elleni antihisztaminok, hangulatjavító antidepresszánsok, antibiotikumok, cukorbetegség, endometriózis, pajzsmirigy-alulműködés, daganatos betegségek.
  • Egy drasztikus fogyókúra, a tartós stressz, szorongás és a párkapcsolati problémák is hatással lehetnek a hüvelyi szárazság kialakulására.

A kezelés minden esetben a kiváltó októl függ, ezért fontos lenne, hogy szakember segítségét kérjük.

A sikosítók használata, a szájon át szedhető gyógyszerek és a hüvelyben alkalmazható lokális készítmények mellett az Aviva Módszer  és az Aviva Gátizmokat Erősítő Torna gyakorlatai is pozitív változást hozhatnak.

Aviva Módszer oktatóként számos visszajelzést kaptam már vendégeimtől, akik azt tapasztalták, hogy a torna rendszeres gyakorlása mellett a hüvelyi szárazság állapota sokat javult vagy teljesen rendeződött. Voltak, akik a szoptatás időszakában, mások a változókorban és azután találkoztak a hüvelyi szárazság kellemetlen tüneteivel. A célzott és kitartó Aviva torna gyakorlása természetes módon segített ezeknek a hölgyeknek.

Említést érdemel még az is, hogy a tapasztalatok szerint a kiegyensúlyozott, gyönyört adó szexuális élet fontos szerepet játszik a hüvelyi szárazság megelőzésben és a kialakult probléma kezelésében is. Egy tanulmány eredménye szerint pl a változókorban a rendszeres, örömteli szerelmeskedés, önkielégítés „alig észrevehetővé“ teszi a hüvely és a kismedence átalakulását  és sok általánosnak tekintett tünet egyszerűen meg is szűnik.

Bár a hüvelyi szárazság sok esetben természetes velejárója lehet a női létnek, mégis felszabadító a tény, hogy van lehetőségünk ellene tenni és nem kell, hogy komfortérzetünket, szexualitásunkat hanyatlásnak döntse.

Felhasznált irodalom:

– Elizabeth Davis     A női szexualitás

 – www.webbeteg.hu